Атракции

Нашата най-важна и основна цел е да превърнем Вашата почивка в едно приятно и незабравимо преживяване, затова скъпи гости, бъдете сигурни, че ще се отнасяме към Вас, по начина, по който ние бихме искали да бъдем обслужвани по време на почивка. За да си прекарате добре и да не Ви липсва нищо, и за да сте в страхотно настроение, ние ще работим с мерак и ще се погрижим за разнообразието на почивката Ви, като Ви предложим купища развлечения. В околностите има прекрасни места за пешеходен и селски туризъм, речен и езерен риболов, конна езда, както и за бране на диворастящи гъби и плодове. По Ваше желание могат да бъдат организирани еднодневни екскурзии до екопътеки, пещери, исторически и природни забележителности, брилянтно описани в каталога с „туристическите обекти“ на Вила „Рупцовото“ .

РИБОЛОВ

Речен риболов – добри места за улов на мряна, кефал и скобар са долните и средни течения на реките Черна и Арда, а на пъстърва – горното течение на река Арда, само на около – 10-15км. от вилата.

Езерен риболов – страхотни екземпляри от шаран и пъстърва могат да се наловят при Смолянските езера, язовир Картола на Хайдушки поляни, както и при езерата за спортен риболов край с.Соколовци, с.Смилян и с.Средногорци, всичките на около 10км. от вилата.

конна езда

Още една уникална възможност за приключения в района на Родопите и в близост до Вила „Рупцовото“ е конната езда. В сърцето на планината се намират комплекси с над 200 коне от различни породи, обучени за различен вид езда. Комплексите се намират в гр.Смолян ( в подножието на Каньона на водопадите - 7 км. ), с.Левочево (на 8км.), с.Арда (на 30км.), с.Гела (на 30км.) и Смолянски езера (на 6км.). Може да наемете кон с професионален инструктор в близост до базите. Има възможност и за дълги преходи в планината с различна продължителност. Конната езда е подходяща за семейства с деца. Преживяването и удовлетворението са гарантирани.

планинско колоездене

Района около Вила „Рупцовото“ предлага отлични условия за планинско колоездене - тип „крос кънтри“. На разположение на почитателите на този вид спорт е парк от планински велосипеди на Вила „Рупцовото“ и пълна екипировка,които се дават под наем. Всеки един ентусиаст получава карта за ориентиране по трасетата, а маршрутите дават възможност както за релаксиращи, така и за бързи пълни с адреналин спускания. По време на колоезденето ще можете да се насладите на извитите горски пътеки, на красотата и чистотата на планината и уникалната природа в този район.

ски

Ако обичате ски предизвикателствата и зимните спортове, то слънчевият курортен комплекс Пампорово, ще ви осигури незабравими мигове по отличните снежни писти.

Само на 15км. от Вила „Рупцовото“, може да се сдобиете с прекрасен слънчев загар, спускайки се по пистите на Памапорово, водещи началото си от връх Снежанка, с различни нива на трудност.

Разнообразете почивката си на Вила „Рупцовото“, като се насладите на своето зимно хоби в най-предпочитания ски курорт в България, с повече от 240 слънчеви дни в годината, мек климат, дебела снежна покривка, липса на лавини и добре поддържани ски съоръжения.

сЕЛСКИ ТУРИЗЪМ

Ако искате да опознаете местните традиции, обичаи, занаяти и кухня и да се убедите в гостоприемството на родопчанина, то може да посетите чудните ни селца в района.

Село Момчиловци – Празник на селото „Св. Константин и Елена“, той се чества на 21-ви май с празнична литургия и селско увеселение. По традиция в селото се отразява и Тодоровден с конни кушии (атрактивни състезания с коне).

Село Смилян – Селото е най-популярно с вкусния местен сорт фасул, който си има и свой празник. Всяка година през последния уикенд на ноември се организира празник на смилянския боб. Той се открива с топовния гърмеж на бобеното оръдие, приготвят се вкусни гозби, организират се забавни конкурси, има много музика и настроение.

Село Могилица – Празник на народното творчество и занаятите – весло и цветно събитие, представящо бита, традициите, обичаите и занаятите на селото. Провежда се около 20-ти юни с изложбен пазар и демонстрационен център.

Село Гела – Традиционно гайдарско надсвирване. Провежда се всяка година в първия уикенд на август. Надсвирването се провежда на поляните, където се простират шарени черги, въртят се чевермета и се вият пищни хора.

Село Широка Лъка – Всяка година в първата неделя на месец март се провежда изключително атрактивния кукерски събор – „Песнопонеделник“ с участие на групи от цялата страна. Това е един от най-колоритните и популярни събори в България, огласян от от звъна на стотици хлопки и чанове, народна музика и песни.

Село Левочево – Събор „Илинден“ и среща на родовете. Провежда се на Илинден, най-близкият уикенд около 20-ти юли и протича с певчески конкурси и народно веселие под звуците на родопска музика, вият се дълги хора.

Село Мугла – Традиционен празник „Среде лято“ и родова среща – събор. Провежда се на 1-ви и 2-ри август с богата музикално-артистична програма.

   

ЕКОПЪТЕКИ

За мераклиите, които искат да правят разходка в балкана, ще имат възможността да го направят по многобройните пътеки в района. Ще Ви опишем няколко от нашите любими маршрути.

Каньонът на водопадите

Намира се на 9км. от вилата в резерват „Сосковчето“. Започва от стар римски мост и се вие през гората, като дървени мостчета прехвърлят ту отляво, ту от дясно река Еленска. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителните и големи са 5 от тях. Най-големият – „Орфей“ е с пад на водата от 68м. Обособени са места за почивка и няколко панорамни площадки.

Lorem IpsumМомчилова крепост

Уникално място над с. Градът, на 12км. от вилата. Ще се изкачите до върха на планината след двукилометров преход по стръмен, но изумителен горски път. Пред вас ще се разкрива постепенно изумително синьо-зелено море от планински била, а на върха са останките от крепостта на Момчил. От тук се разкрива 360 градусова панорама към връх Голям Перелик, кулата „Снежанка“, обсерваторията Рожен, връх Свобода, и други две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I –крепостта „Калето“ и крепостта „Козник“.

Екопътека „Невястата“

Води до едноименната скала, която е един от символите на гр. Смолян и е на около 15км. от вилата. Пътеката е с дължина около 1км. – удобна, широка и плавна. Минава през живописни кътчета с аромат на смола и изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати. За любителите на силни усещания, тук има отлични условия за скално катерене и алпийски тролей – 100м. дължина и денивелация – 30м.

Lorem Ipsum

Екопътека „Смолянски езера“

Смолянските езера са още една от тайните на Родопите – примамливи, прохладни, наситени с дива природа и лечебен въздух. Екскурзията до там, ще Ви превърне в откриватели на пищно водни царство, насред скалистото планинско сърце. Намират се на около 12км. от вилата.

Орфееви скали

Разположени са под връх „Снежанка“ в Пампорово и над долината на Смолянските езера, на 20км. от вилата. Разходката е по добре маркирана пътека, като от скалите се открива невероятна гледка, от която според легендата Орфей, черпил вдъхновение за песните си. На върха се намира и кулата „Снежанка“, висока 156м., която разполага с панорамна тераса на 2019м. надморска височина. При ясен ден, оттук се виждат дори Рила и Пирин , както и гръцката част на Родопите.

Панорамна площадка „Орлово око“

Намира се до село Ягодина по посока връх Свети Илия, на около 50км. от вилата. Изкачването е вълнуващо и пълно с адреналин – или пеша, или джип – услуга предлагана от местните. А там горе изживяването е неописуемо. Площадката е монтирана на скала на височина 1563м. На 600м. надморска височина под нея се вие живописното Буйновско ждрело, а изгледа, който се разкрива към красотите на Родопите е незабравим.

ПЕЩЕРИ

Ягодинската пещераНамира се на около 50км. от вилата. Тя е сред най-колоритните и най-дългите пещери в България със своите 10500м. Туристическото трасе е 1100м. С постоянна температура от 6°С. Тук могат да се видят 22 вида великолепни и красиви образувания от световноизвестните 28 вида. В пещерата има уникални находки от каменно-медната епоха, а също има и ритуална зала за бракосъчетания.

Ухловица

Намира се на 25км. от вилата. Предизвикателство е самото достигане до входа на пещерата. Денивелацията от паркинга до входа е 160м., върви се по стръмна пътека с дължина 800м., последвана от 190 метални стъпала. В пещерата най-силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще Ви накарат да се чувствата сякаш се намирате на морското дъно, както и снежно белият варовиков водопад и 7-те езера, които на пролет се пълнят с вода.

Дяволското гърлоНамира се на около 40км. от вилата. Тя е една от най-удивителните забележителности на Триградското ждрело. Нарежда се на първо място в България с най-голяма зала, както и с най-високия подземен водопад на Балканите и един от най-високите в Европа – 42м. Температурата е постоянна - +8°С. Най-голямото предизвикателство е изкачването на 301 стъпала, минаващи непосредствено до бучащия водопад с дебит на падащата вода от 2300л./сек.